RM42.9 Juta Duit KWSP Bolt Dirembat Scammer, Kini Tinggal RM51,426 Je

Seorang peguam yang mewakili Usain Bolt telah berkata bahawa pemenang pingat emas Olimpik lapan kali itu telah kehilangan £10 juta (RM42.9 juta) daripada akaunnya kepada firma pelaburan swasta di Jamaica.

Linton P Gordon, peguam untuk Bolt, telah mendakwa bahawa pelari legenda Jamaica itu pernah mempunyai $12.8 juta (RM54.85 juta) dalam akaunnya, tetapi kini bakinyta hanya $12,000 (RM51,426)

Wang tersebut sepatutnya membiayai persaraannya.

Gordon menghantar surat kepada Stocks & Securities Limited pada hari Isnin (16 Januari) dan kemudiannya salinan kepada Associated Press yang menyatakan bahawa jika wang itu tidak dikembalikan dalam masa 10 hari, syarikat itu akan menghadapi tindakan sivil dan jenayah.

Dalam surat itu, Gordon berkata: “Jika [baki baharu] adalah betul [tingga RM51.5k je], dan kami berharap ia tidak betul, maka satu tindakan serius berkaitan penipuan, rompakan atau kedua-duanya sekali telah dilakukan terhadap klien kami.”

Stocks & Securities Limited telah meminta pihak Bolt untuk menyampaikan semua kemusykilan itu kepada Suruhanjaya Perkhidmatan Kewangan Jamaica, dengan pihak mereka masih meneruskan siasatannya ke dalam firma itu.

Menerusi satu kenyataan di laman web mereka, syarikat itu berkata: “Kami memahami bahawa pelanggan bimbang untuk menerima lebih banyak maklumat dan memberi jaminan kepada anda bahawa kami memantau perkara itu dengan teliti sekali sepanjang proses itu semua langkah yang diperlukan.”

“Kami akan memaklumkan pelanggan kami tentang penyelesaian tersebut sebaik sahaja maklumat itu diperoleh.”

Menteri kewangan Jamaica, Nigel Clarke berkata, situasi mengenai wang Bolt membimbangkan.

“Adalah mudah untuk meragui institusi kewangan kami, tetapi saya akan meminta kami tidak menggambarkan keseluruhan industri yang bekerja keras dengan beberapa individu yang sangat tidak jujur,” katanya.

Berapak kekayaan Usain Bolt?

Menurut Forbes, pada 2018, Bolt menduduki tempat ke-45 dalam 100 atlet terkaya di dunia. Legenda Olimpik itu memperoleh sokongan lebih $30 juta dengan jenama seperti Hublot dan Puma, menjadikannya atlet trek dengan bayaran tertinggi di dunia/

Tetapi sekarang nampaknya peguam Bolt kesuntukan masa untuk mendapatkan kembali £10 juta yang sepatutnya menjadi milik pelari fenomena Jamaica itu yang diletakkan pada akaun berasingan sebagai wang persaraannya.

Usain Bolt masih enggan mengulas perkara itu secara peribadi dan menyerahkan semua urusan kepada peguamnya.

Baca yang lain

Juventus Ditolak 15 Mata

Juventus baru sahaja mendapatkan prestasi mereka dan naik sehingga ke 3 teratas dalam beberapa bulan ini. Namun kini mereka berdepan dengan hukuman