Tengok Bagaimana Hacker Ini Godam, ‘Ayamkan’ Dan Londehkan Scammer Dari India

Seorang hacker yang menggunakan alias ‘Jim Browning’, telah menjadi vigilante (melantik dirinya sendiri untuk menyelesaikan kes), menentang sekumpulan scammer di India.

Jim Browning hacker yang banyak berkongsi tentang scammer di channel youtubenya.

Scammer tersebut beroperasi sudah lama. Dan mereka menjana keuntungan berjuta juta ringgit.

Paling power mereka pernah menjana  lebih $400,000 ataupun lebih RM1.6 juta dalam masa sebulan.

Modus operandi scammer ini adalah, mereka menghantar satu mesej yang pop up pada layar komputer mangsa dan menyatakan window mereka ada masalah.

Seorang conman / scammer ini menyatakan dia bernama Chris Lawson dari San Jose, California, seorang lelaki British  untuk membayar £ 1,295 untuk membetulkan balik masalah komputernya.

Pemanggil yang panik ini akan diberikan nombor pin palsu ‘dari Microsoft’. Sebenarnya pin itu apabila dimasukkan akan terus menjadi satu persetujuan bahawa pemilik akaun bank setuju membayar sejumlah wang kepada scammer.

Ada mangsa yang memberitahu scammer itu mereka rasa bagai nak mati dan kemurungan mendengar bayaran dikenakan.

Footage video itu memaparkan scammer tersebut ketawa sesama mereka mendengar seorang mangsa yang terketar ketar suaranya apabila diminta membayar £ 1,295.

Scammer berkata: “Kenapa awak menangis, awak lelaki yang sangat baik, mengapa awak menangis? Semuanya akan baik-baik saja, jangan risau. Jangan macam tu,  janji dengan saya, kamu tidak akan menangis lagi, okay? ”

Lelaki itu hanya tinggal £ 90 di dalam akaunnya selepas dikerjakan scammer tersebut.

Jim Browning ayamkan scammer

Lalu mucul vigilante bernam Jim Browning. Beliau menggodam semua cctv dan komputer scammer tersebut. Kesemua aksi yang diceritakan di atas tadi ada di dalam fail yang dia godam.

Jim Browning menganggap misinya ibarat Robin Hood. Menentang kejahatan dengan cara sendiri.

Jika korang pernah tengok filem seperti Die Hard, Fabricated City, Fast And Furious yang ada mata-mata di udara, begitulah yang dibuat oleh Jim.

Dia telah menggodam sistem cctvv dan mendedahkan wajah scammer. Semua yang Jim lakukan ini menyalahi akta siber. Tetapi dia buat untuk menentang penjenayah siber yang lain.

Jim menyatakan dia seronok dapat melihat kelakuan para scammer daripada rumahnya. Nak tengok apa yang mereka buat.

Tak cukup dengan hacking / menggodam, Jim kemudian melalukan buli siber / cyber bully kepada si scammer yang bernama Amit Chauhan.

Habis data maklumat peribadi dan akaun media sosial Amit disebarkan oleh Jim Browing termasuk kepada media gergasi BBC di UK.

Jim kemudian mengumpan scammer ini masuk ke perangkap Jim.

Scammer itu menyatakan mereka dari San Jose. Jim pula meminta mereka menamakan salah satu restaurant yang ada di San Jose.

Scammer mulai koyak dan menjawab: ‘Apakah jenis soalan ni wei?’ Tempah tiket datang ke California dan kamu akan jumpa dengan saya.”

Jim berkata: “Kau nak aku book tiket ke Delhi ke?”

Jim kemudian mengesan scammer mulai membuka Google untuk mencari restoran di San Jose dan perkara itu memberikan Jim hiburan.

Jim kemudian menyerahkan semua maklumat yang dia ada kepada BBC.

Amit Chauhan kemudian terkejut mendapat panggilan daripada BBC. Dan enggan mengulas tentang dakwaan bahawa penipuan mereka telah dibogelkan oleh seorang hacker.

Hidup Amit Chauhan kini berubah kerana sudah ramai mengenalinya sebagai penipu. Walaupun polis India mengesahkan  amat sukar mengambil tindakan kerana ramai mangsa adalah di luar India.

Korang layan video kat sini:

 

Baca yang lain