Dapat Mercedes Kalau Dapat Kurus Dan Putih

Share on facebook
Share on twitter

Sudah tentu setiap ibu bapa mahukan yang terbaik untuk anak mereka. Dan mereka juga meletakkan harapan kepada anak mereka.

Jutawan kosmetik Datuk Seri Hasmiza Othman, atau dikenali sebagai Datuk Seri Vida (DSV), telah meletakkan cabaran khas kepada anaknya.

Dia menawarkan anak perempuannya yang berusia 15 tahun, Edlynn Zamilleen Muhammad Amin, yang dikenali sebagai Cik B, sebuah Mercedes Brabus GV9 6×6 bernilai RM3.2 juta jika remaja itu menurunkan berat badan dan menjadi lebih putih.

Cik B mendedahkan tawaran lumayan daripada ibunya itu. Dalam laporan media lain, DSV mendedahkan dia serius. “Harganya agak tinggi, tapi tidak mengapa asalkan Cik B boleh langsing dan menjadi lebih cerah.”

Dia juga menambah bahawa dia akan mengupah pakar peribadi untuk menolong puterinya mencapai cita-citanya dalam masa lima bulan.

Mungkin didorong oleh hadiah ibunya yang mahal, Cik B telah menggunakan Twitter untuk memuat naik tangkapan skrin perbualan mereka, sebelum meminta petua mengenai petua bagaimana menurunkan berat badan.

Tweet tersebut mengumpulkan hampir 26,000 retweet dan hampir 700 balasan.

Ramai yang terhibur dengan perbualan ibu dan anak, sementara yang lain menawarkan petua makan tetapi mendorongnya untuk berbangga dengan warna kulit yang sedia ada daripada mahu menjadi cerah dan putih.

blank

Ini bukan kali pertama DSV bersuara mengenai berat badan dan warna kulit anak perempuannya.

Dalam sebuah posting Instagram tahun lalu, dia mengatakan bahawa Cik B dilahirkan dengan kulit yang cerah dan menyalahkan penolongnya kerana membiarkan Cik B menikmati burger setiap malam.

Dengan menyatakan bahawa pengawet dalam makanan yang diproses inilah yang menyebabkan kulitnya menjadi gelap.

Namun ada yang kurang senang dengan motivasi oleh DSV ini. Kerana ia dianggap mewujudkan stigma kepada warna kulit.

Semalam, penasihat khas Perdana Menteri dalam bidang kesihatan awam, Tan Sri Dr Jemilah Mahmood menyatakan dalam tweet: “Saya mencadangkan agar setiap iklan produk untuk pemutihan kulit dilarang. Kita perlu bergerak maju dan tidak melihat putih sebagai tanda ketuanan atau kecantikan.”

“Saya berbangga coklat. ”

https://twitter.com/JemilahMahmood/status/1282922707726655488

Tweetnya telah di-retweet lebih dari 2,000 kali, dengan banyak yang mengatakan bahawa putih itu cantik, beberapa produk mencerahkan kulit mengandungi merkuri, agen pemutihan yang menghakis kulit.

Baca yang lain