Kenali Halo: Teknologi Paling Berguna Dalam F1 Yang Banyak Menyelamatkan Nyawa

Halo terus mendapat tempat di hati peminat sukan Formula 1. Ianya seringkali dipuji sebagai salah satu inovasi paling bermanfaat dan berguna dalam Formula 1.

Pada  musim 2022, pemandu Alfa Romeo, Zhou Guanyu terlibat dalam kemalangan ngeri di Grand Prix British.

Dan sekali lagi Halo menjadi penyelamat nyawa pemandu.

Jika nahas itu berlaklu lima tahun lalu, Grand Prix Britain mungkin mengalami kemalangan maut untuk Zhou yang sepatutnya berada di atas trek dan batu kerikil terlebih dahulu sebelum terbang ke penghadang.

Jadi jika anda agak baru dalam F1, anda mungkin tidak tahu apa itu Halo atau apakah peranannya dalam sukan itu.

Pertama kali diperkenalkan pada 2018, Halo adalah keperluan wajib untuk semua kereta demi keselamatan pemandu. Ia adalah besi yang membengkok di sekeliling kokpit untuk melindungi kepala pemandu sekiranya mereka terbalik seperti Zhou. Ia juga melindungi pemandu dalam pelbagai lagi keadaan lain. Termasuk tayar terbang. Atau kereta terbang atas kepala mereka.

Kita sebelum ini pernah melihat kemalangan Lewis Hamilton dengan Max Verstappen di Monza, tanpa Halo, kereta Verstappen yang menghentam Hamilton ke dalam kokpit boleh membawa maut tanpa Halo.

Ia dibina daripada teknologi industri aeroangkasa dengan bahan titanium Gred 5. Ia adalah bahagian kereta yang paling kuat, walaupun beratnya hanya tujuh kilo.

Jean Todt: Saya gembira percayakan Halo

Pada mulanya, ia mendapat banyak tentangan dan tentangan kerana ia menjadikan jarak penglihatan lebih sukar di dalam kokpit, bagaimanapun, kebanyakan mereka yang menentangnya pada asalnya mempunyai sebab untuk berterima kasih kepada Halo selepas melihat Halo menyelamatkan beberapa nyawa.

Formula 1 adalah sukan yang sangat berbahaya, dengan pemandu mempertaruhkan nyawa mereka setiap kali mereka turun ke trek, jadi untuk melihat kemajuan dalam keselamatan sebegitu merupakan satu kejayaan yang menggembirakan dan semoga mereka dapat meneruskannya.

Jean Todt, bekas presiden FIA turut memuji Halo selepas Grand Prix British apabila Zhou disahkan selamat dan tidak mengalami kecederaan serius. Dia melalui Twitter untuk berkata: “Berbesar hati saya mengikut keyakinan saya [meluluskan] dalam mengenakan Halo, walaupun ada tentangan yang kuat [dahulu]!”

Selepas adegan yang membuat jantung hampir gugur di Silverstone, boleh dikatakan bahawa kita semua gembira kerana Todt mengikut keyakinannya dan meluluskan teknologi Halo untuk diwajibkan pada setiap kereta F1.

Ianya satu perkembangan yang luar biasa dan bahagian kejuruteraan yang telah menyelamatkan banyak nyawa, menjadikan sukan itu kita semua suka lebih selamat untuk mereka yang bertanding.

Dengan peranti Halo, kereta F1 didakwa lebih kuat dan mampu melindungi pemandu sekiranya berlaku kemalangan.

Sebelum ini, Romain Grosjean mendakwa dia mampu bertahan dalam kemalangan malang itu berkat teknologi Halo. Kereta itu melanggar penghadang litar dan terbakar di Grand Prix Bahrain 2020. Dianggap salah satu kemalnagn paling ngeri dalam F1. Tetapi dia tidak terkorban kerana adanya Halo.

Peranti perlindungan kokpit yang dipanggil Halo telah diterima pakai dalam Formula 1 sejak 2018. Halo ialah struktur titanium bersalut gentian karbon yang terletak di atas kokpit kereta F1. Ia mampu menahan impak besar yang berpotensi menyelamatkan nyawa pemandu.

Mampu menampung beban bas 2 tingkat

Menurut Mercedes, struktur titanium itu mampu menahan beban berat. Malah, Mercedes berkata struktur titanium pada peranti Halo boleh menahan bas dua tingkat. Iaitu, bingkai logam seberat 7 kg boleh menahan beban sehingga 12 tan ataupun sebuah bas London ataupun bas 2 tingkat.

Jadi, apabila terdapat objek berat terbang dan jatuh, pemandu F1 boleh dilindungi dengan peranti yang dipanggil Halo ini.

Pendedahan yang menakjubkan itu dibuat oleh ketua pegawai teknikal Mercy, James Allison, yang mengakui bahawa memasukkan peranti keselamatan baharu ke dalam reka bentuk kereta Formula 1 telah menjadi ‘cabaran yang ketara’.

“Ini bukan kerja yang mudah, ia adalah beberapa kilogram titanium yang perlu dimasukkan ke dalam kereta,” tegas beliau ketika bercakap kepada media pada 2018.

“Terdapat perubahan yang perlu kami lakukan untuk menampungnya bagi memastikan kereta secara keseluruhannya kekal di bawah had berat. Ia juga tidak ringan kerana ia memerlukan beban yang sangat tinggi.”

“Kami terpaksa mengukuhkan reka bentuk casis supaya ia dapat menahan berat bas dua tingkat London yang terletak di atas Halo.”

“Kami perlu memastikan ia cukup kuat untuk menahan jenis acara yang direka bentuk untuk melindungi pemandu.”

Sistem ini tidak dibangunkan oleh pasukan, tetapi dihasilkan oleh tiga pengeluar luar yang diluluskan dan dipilih oleh FIA. Oleh itu, sistem Halo mempunyai spesifikasi yang sama untuk semua kereta Formula 1.

Baca yang lain