Sehari Selepas Laporan Barca Senaraikan 19 Sasaran, Setien Dedah Gajinya Masih Tertunggak

Sehari selepas berita Barcelona mensasarkan 19 pemain dalam jendela perpindahan akan datang, Bekas jurulatih Barcelona, ​​Quique Setien pula membuat pengakuan bahawa Barcelona melunaskan gajinya.

Berlegar laporan di Sepanyol menyebut bahawa Barcelona sudah ada senarai panjang 19 pemain dalam sasaran mereka. Dan mahukan sekurang kurangnya 2 pemain pada Januari akan datang.

Walaupun sedang bergelut dengan masalah kewangan, Barcelona tetap bertekad mahu teruas aktif dalam jendela perpindahan.

Barcelona sudah berusaha mengurangkan gaji beberapa pemain mereak. Dan masih berusaha untuk mengurangkan lagi gaji beberapa pemain mereka.

Selepas Barca tersingkir awal dari UCL sekali lagi, Joan Laporta berikrar akan memberikan sokongan sekali lagi kepada Xavi.

Antara nama nama yang dikaitkan dengan senarai Barcelona ialah Fabinho, N’golo Kante, Rodri dan Jorginho.

Namun hanya sehari selepas laporan tersebut, keluar pula cerita bahawa bekas pengurus mereka, Quique Setien menuntut hutang gajinya daripada Barcelona.

Setien turut berkata bahawa dia sepatutnya keluar dari kelab itu sebelum mereka memecatnya.

Setien dengan tegas berkata: “Mereka masih berhutang dengan saya.”

Pengurus baru Villarrel itu sebelum ini dipecat oleh Barcelona dan digantikan oleh Ronald Koeman.

Bercakap kepada radio Sepanyol selepas perlawanan pertamanya mengendalikan kelab baharunya Setien turut menyentuh masalah yang dihadapinya ketika menguruskan Leo Messi.

“Tidak ada gunanya saya bercakap tentang Messi kerana bagi saya dia hebat untuk ditonton selama 14 tahun. Saya 14 tahun menunggu untuk melihat perlawanan Barcelona untuk melihatnya dan itulah yang saya mahu ingat tentang Messi,” kata Setien.

Ditanya oleh Cadena Ser jika Messi mengecewakannya apabila, selepas 14 tahun menikmati menontonnya, dia kemudian menjadi jurulatihnya, dia menjawab: “Saya tidak boleh menilai itu. Tetapi memang benar ada perkara yang berlaku, seperti yang berlaku dengan ramai pemain, sebagai jurulatih yang anda suka dan orang lain yang anda tidak suka dan anda perlu mencari jalan untuk menangani mereka.”

“Selalu ada seorang pemain atau yang lain yang anda rasa lebih sukar untuk bekerjasama. Tetapi saya akan melakukannya sekali lagi dan saya belajar daripadanya dan ia akan menjadikan saya jurulatih yang lebih baik.”

Setien menerima pemecatannya. Dan mendedahkan bahawa Barca masih belum melangsaikan gajinya. Dia faham kerana Barca sedang berdepan masalah kewangan. Dia memberikan masa untuk Barca.

“Semua orang memahami bahawa akan berlaku peralihan seperti yang berlaku dengan semua pasukan. Keadaan kewangan juga mempengaruhi keadaan dan saya berkata demikian kerana mereka masih belum membayar segala-galanya kepada saya [mereka berhutang dengan saya].”

“Kami mencapai persetujuan dan ada pelan pembayaran [tiga tahun] dan saya telah memberitahu mereka bahawa mereka boleh mengambil masa yang mereka perlukan.’

Ditanya oleh Cope sama ada dia merasakan dia sepatutnya keluar, Setien berkata: “Jika anda melihat perkara tidak berjaya maka anda tidak sepatutnya menjadi hipokrit dan anda harus pergi.”

“Tetapi ia adalah pasukan yang anda sentiasa mahu latih dan sukar untuk mendapatkan pekerjaan itu jadi untuk masuk melalui satu pintu dan kemudian keluar melalui pintu lain adalah sukar untuk dilakukan.’

Dia mengakui berfikir bahawa mungkin dia sepatutnya ‘melakukan Camacho’ merujuk kepada jurulatih Sepanyol itu yang keluar dari tugas Real Madrid selepas 90 hari pada 2004 kerana percanggahan mengenai siapa yang sepatutnya berada dalam pasukan.

Pengurus berusia 64 tahun itu berkata walaupun semasa beliau berkhidmat di kelab itu, orang ramai tahu mereka memerlukan ‘peralihan’.

Semasa Setien di Barcelona selalunya terdapat desas-desus tentang kegelisahan di padang latihan dengan pengurus itu bergelut untuk menyatakan kuasanya terhadap sekumpulan pemain yang telah memenangi segala-galanya di kelab itu.

“Anda pergi ke kelab di mana pemain telah memenangi trofi selama 15-20 tahun dan mereka mempunyai tabiat tertentu yang tidak pernah saya alami,” tambahnya.

“Anda muncul dan anda menyedari bahawa ada perkara kecil yang anda tidak boleh ubah. Dan itu bukan mudah untuk seorang jurulatih.”

Ditanya mengenai Barcelona, ​​​​tewas kepada Bayern Munich pada hari Rabu, dia menambah: ‘Bayern adalah pasukan yang hebat dan Barça masih memerlukan lebih banyak masa untuk bersaing di Eropah.”

Baca yang lain